Można? Ależ oczywiście, ze można! Pizza kojarzy nam się z fastfoodem, ale ta zrobiona w domu może być na prawdę wartościowym posiłkiem. U nas w domu pizza-maestro jest mój mąż. Do ciasta dodaje trochę maki pełnoziarnistej, zamiast tłustego sera dodajemy mozzarellę light, a do pizzy zawsze podajemy świeże warzywa. To nasze wersja pizzy, uwielbiana przez wszystkich domowników. Składniki na ciasto: lub 7 g drożdzy instant 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 150 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (to ważne aby nie skracać czasu wyrabiania ciasta!). Wyrobione ciasto odłożyć, przykryć zwilżoną ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką. Blaszki posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna. Dodać ulubione składniki, ale nie polecam przesadzać z ilością składników. W przypadku pizzy minimalizm się sprawdza   TIP: My zwykle robimy więcej ciasta i mrozimy gotowe kulki. Później przygotowanie pizzy to tylko chwila.